Sosyalist Gelecek ve Planlama Sempozyumu 6-8 Aralık tarihlerinde Ankara’da gerçekleştirildi
soL Haber
Bilim ve Aydınlanma Akademisi (BAA) tarafından düzenlenen Sosyalist Gelecek ve Planlama Sempozyumu 6-8 Aralık tarihlerinde Ankara’da, ODTÜ Mezunları Derneği Vişnelik Tesisleri'nde yapıldı. Sempozyum, ilk gününden itibaren yoğun katılım ve ilgiyle izlendi.
Açılış konuşmaları
BAA Yürütme Kurulu sekreteri Erhan Nalçacı yaptığı açılış konuşmasında, kapitalist ve emperyalist sistemin derin bir bunalım içinde olduğunu belirterek bu sistemde hâkim ideolojinin yaydığı karamsarlığa karşı bir araya gelmek ve geleceğe dair sözlerini söylemek için bu sempozyuma ihtiyaç duyulduğunu belirtti.
Nalçacı’nın açılış konuşmasının ardından Türkiye Komünist Partisi Genel Sekreteri Kemal Okuyan kürsüye davet edildi. BAA’nın kurulduğu tarihten bu yana kısa zamanda çok iş başardığını söyleyen Okuyan, bilim emekçilerinin sosyalizme katkısının önemine değinerek sözlerini şöyle bitirdi: “Bizim bu gibi durumlarla mücadele edebilmek için bugünden bir insan kaynağına sahip olmamız gerekiyor. Yarın iktidara gelecekmişçesine bakmak gerekiyor, hayata, Türkiye’ye ve dünyaya. Biz bir bilim insanın ihtiyaç duyacağı birikimi ve örgütlenmeyi hazır tutmak zorundayız. Bolşevikler Rusya’da iktidara geldiğinde bu salondakinin onda biri birikime sahip değildi. Buna rağmen büyük bir işe kalkıştılar ve başardılar da. Biz iktidara geldiğimizde Türkiye’nin en iyi mühendisleri, en iyi sanatçıları, en iyi bilim insanları Türkiye işçi sınıfının yanında duracak, buna inanıyoruz!”
Hemen ardından bir diğer davetli konuşmacı Yunanistan Komünist Partisi Siyasi Büro üyesi Makis Papadopoulos konuşmasını gerçekleştirdi. Açılış gününün son davetli konuşmacısı Küba Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Luis Alberto Amoros Nunez program yoğunluğu sebebiyle sempozyuma katılamasa da ilettiği mesaj kürsüden okundu.
Sosyalist Gelecek ve Bilim resim yarışması sonuçları
Sosyalist Gelecek ve Planlama Sempozyumu, tüm çalıştayları ve üç gün süren kapsamlı oturumlarının yanı sıra gençlerin ilgisi çeken bir yarışmaya imza attı. BAA bu kapsamda, liselileri, sempozyumun temalarını düşünerek sosyalist gelecekte bilimin yeri üzerine düşüncelerini yansıttıkları resimler yapmaya davet etti. Bir aylık süre sonunda davete katılım gösteren gençlerin resimleri Olgu Ülkenciler, İrfan Ertel, Ömer Koçağ, Murat Turan, Zelal Özgür Durmuş ve Mesut Eren’den oluşan jüri tarafından değerlendirildi.
Gönderilenler arasından on resim sergilenmeye değer bulunurken, üç resim başarılı bulundu ve bir resim de mansiyon derecesine uygun görüldü. 6 Aralık akşamı sempozyumun açılış gününde gerçekleştirilen törenle dereceye giren resimler açıklandı. İlk dört resmin sahibine Madde, Diyalektik ve Toplum Dergisi’nin ikinci cildi, sergilenmeye değer görülen resimlerin sahiplerine ise ikinci baskısı yapılan Bilimsel Verilerin Işığında Diyalektik Materyalizm kitabı ödül olarak verildi. Ödüllü çizerler ise şu şekilde;
• Birincilik ödülü | Başak Dinçer [İstanbul]
• İkincilik ödülü | Alçin Irmak Toksun [İstanbul]
• Üçüncülük ödülü | Deniz Uzunkaya [İstanbul]
• Mansiyon ödülü | Tolga Metin [İzmir]
Bu yarışma kanalıyla liseliler de sosyalist gelecek adına sözlerini, çizdikleriyle söylemiş oldular.
BAA Moskova Gezisi’nden kesitler
Bilim ve Aydınlanma Akademisi 2019 Eylül ayı başında Sovyet arşiv ve kütüphanelerini tanımak ve araştırma çalışmalarında değerlendirebilmek amacıyla bir Moskova gezisi gerçekleştirmişti. 15 kişilik bir heyetle yapılan geziye farklı çalışma alanlarından araştırmacılar ve akademisyenler katılmış, kimi yaşayan Sovyet bilimcileriyle söyleşiler gerçekleştirilmişti. Sempozyumda bu geziden kesitlerin ve kısa röportajların yer aldığı bir video gösterimi yapıldı. BAA’nın Moskova gezisi, Sovyetler Birliği ile ilgili bugüne dek yapılan karalama amaçlı yalan, yanlı haberler ve “akademik” çalışmalara, bilimsel ve tarih referanslı yanıtlar toplaması açısından kritik bir önem üstlenmiş oldu. Yapıcılar’ın konseri ile açılış günü programı tamamlandı.
İkinci gün
Sosyalist Gelecek ve Planlama Sempozyumu'nun ikinci günü 7 Aralık Cumartesi tarihinde 09.00 oturumu ile başladı. İlk günün ilk oturumu “Kapitalizm içinde planlamaya dönülemez” başlığıyla Kaya Güvenç başkanlığında yapıldı. Oturum içerisindeki başlıklar sırasıyla şöyleydi: Türkiye’de Planlama Geri Gelir mi? – Mesut Odman, Türkiye’de Sovyetler Birliği tarafından kurulan üretim birimleri – Özge Can, Günümüz Kapitalizminde sermaye, kent ve kriz: AKP’li yılların inşaat bilançosu – Melih Yeşilbağ.
İkinci oturum, İleri teknoloji ve Yapay Zekâ Başlığı ile Yavuz Köroğlu başkanlığında gerçekleştirildi. Oturumdaki iki başlık, Yapay zekâ önündeki engelleri kaldırmak- Anıl Çınar ve Sanayide saklı diyalektik: hem mezar kazıcı hem kurucu- Burçak Özoğlu şeklindeydi.
İkinci oturumun ardından Erhan Nalçacı’nın oturum başkanlığını üstlendiği konferans, "21. Yüzyılda sosyalizmin karakteri nasıl olacak?" başlığıyla Makis Papadopoulos (Yunanistan Komünist Partisi Siyasi Büro Üyesi) tarafından gerçekleştirildi.
Dördüncü oturum, Gözde Kök başkanlığında “Reel Sosyalist Deneyimler I” başlığında yapıldı. Sunumlar; Yugoslavya'da sosyalizmin kazanımları, hataları ve zorlukları- Mustafa Türkeş, Karşılıklı Ekonomik Yardımlaşma Konseyi (COMECON) ve ülkeler arası planlama deneyimi- Ali Somel, Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’nde kentleşme- Yavuz İrs, şeklindeydi.
İlk günün son oturumu ise, “Reel Sosyalist Deneyimler II” başlığı ile Mustafa Türkeş başkanlığında sürdü. Çok kültürlülük ve dil politikaları- Aysel Çelik Dinçel, Fırat Sözeri, Özgür Aydın, Eğitimin sosyalizmin kuruluşuna katkısına dair "olağanüstü" bir örnek: SSCB'de Binler Hareketi (1928-32)- Nazlı Somel, Sovyetler Birliği'nin uzay programı; temel ilkeler ışığında kuruluş ve öncülük- Emel Güneş sunumlarıyla oturum sonlandı.
Üçüncü gün
8 Aralık Pazar günü sempozyumun üçüncü gününde altıncı oturumun başlıkları şöyleydi; Küba’da biyoteknoloji- Nahide Özkan, Küba’da öğretmen yetiştirme- Derya Ünlü, Emperyalizm çağında spor, sosyalist prototipler ve yeni referanslar- İsmail Sarp Aykurt. “Reel Sosyalist Deneyimler III” başlığı ile gerçekleştirilen oturumun başkanlığını Burçak Özoğlu yaptı.
“Sosyalizm ve Tarım” başlığıyla Iraz Akış başkanlığında yapılan yedinci oturumun başlıkları şu şekildeydi; Türkiye’nin genel tarım envanteri ve tarımının kapitalizm kaynaklı sorunları – Burhan Özalp, Sovyetler Birliği deneyimi ışığında tarımda küçük üreticilik, kooperatifçilik, kolektivizasyon ve kamusal üretim- Nevzat Evrim Önal, Türkiye tarımında devlet üreticiliği, mülkiyet yapısı ve sosyalist kuruluş için olanaklar- Özgür Selvi.
Sempozyum, Ovacık deneyimi üzerine, Tunceli Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu’nun yaptığı konuşma ve soru cevap bölümü ile sürdü.
Sekizinci oturum “Sosyalizm, Çevre ve Enerji” başlığıyla Engin Özkan başkanlığında gerçekleştirildi. Oturum alt başlıkları ise şöyleydi; Ormanlarımızı nasıl koruyacağız? - Yücel Çağlar, Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’nde taşımacılık sistemleri ve ulaşım- Yavuz İrs, Sosyalist Türkiye enerjisini nasıl sağlamalı? - BAA Enerji Komisyonu.
Dokuzuncu ve sempozyumun son oturumun başlığı “Sağlığımızı Nasıl Koruyup Geliştireceğiz?” idi. Oturum Volkan Kavas’ın başkanlığında gerçekleştirilirken, sunumlar şu şekildeydi; Sosyalizm ve sağlık- Akif Akalın, Uyuşturucu sorunundan nasıl kurtulacağız? - Cem Taylan Erden, Kapitalizmin günlük hayatı istilası ve talanı- Tolga Binbay.
Sempozyum, kapanış bildirisinin okunmasıyla sona erdi. 2021 yılında yapılması planlanan ikinci sempozyumun hazırlıklarına şimdiden başlanacağının müjdesi verildi. Sempozyumda sunulan bildirilerin ve konferans metinlerinin geniş hallerine, yayınlanacak olan sempozyum kitabından ulaşılabilecek.