Hamile balinanın midesinde 22 kg plastik bulundu

Hamile bir ispermeçet balinasının bedeni geçen hafta İtalya’daki Sardinya kıyılarına vurmuş şekilde bulundu. Ülkenin Çevre Bakanlığı ve kâr amacı gütmeyen sualtı yaşamı kuruluşu denizdeki plastik atıkların canlılara verdiği büyük zarara dikkat çekti.

[BAA – Biyolojik Hareket ve Evrim]

Sardinya’nın oldukça turistik olan Porto Cervo bölgesinde kıyıya vuran ispermeçet balinasının bedeni 8 metre uzunluktaydı ve midesinde 22 kilogram plastik bulunuyordu. Üstelik dişi balina ölü bir fetüs taşıyordu. Yeterli düzeyde gelişkinliğe ulaşmış fetüs, dişi balinanın ölmeden önce doğurmak üzere olduğunu gösteriyor.

SeaMe Grup başkanı Luca Bittau kıyıya vuran memelinin midesinde bulunanların “çöp poşetleri, balık ağları, olta ipleri, tüpler, markası ve barkodu hala ayırt edilebilen sıvı çamaşır deterjanı poşetleri ve artık ne olduğu anlaşılamaz hale gelmiş bir sürü nesne” olduğunu belirtti.

Bittau, İtalaya’nın kuzeyindeki Padua’da veterinerlerin yapacağı histoloji (doku bilimi) ve toksikoloji (zehir bilimi) testlerinden sonra ölüm nedenin kesin olarak bilinebileceğini söyledi.

Balinanın ölümünü öğrenen İtalya Çevre Bakanı Sergio Costa Facebook yorumunda “Hala böyle ölümlerin önemli olmadığını söyleyen insanlar var mı? Benim için bu olaylar önemli ve önceliklidir,” biçiminde düşüncelerini paylaştı.

Costa, yıllardır tek kullanımlık ürünleri tasasız bir şekilde yaygınlaştırdık, şimdi sonuçlarını ödüyoruz ve aslında her şeyde önce hayvanlar ödüyor, diye devam etti.

Bakan tek kullanımlık su şişesi, pipet, kulak çöpü, plastik çatal bıçak gibi plastiklerin kullanımına 2021’de getirilecek yasal engellemeye de işaret etti. “İtalya bunu uygulamaya koyan ilk ülkelerden olacaktır,” sözünü verdi.

2010 yılında yapılan bir çalışmada 192 kıyı ülkesinin 275 milyon metrik ton (1 mt = 1000 kg) plastik çöp ürettiği ve bunun 4,8 ile 12,7 milyon metrik tonunun denizlere karıştığı tespit edilmiş. Bu denizel çöpler binlerce deniz memelisi, deniz kaplumbağası ve deniz kuşunun ölümüne sebep olmaktadır.

Hızla büyüyen bu çevre sorununu bireysel farkındalık ve kişisel özenle hafifletmeye çalışmak yerine merkezi kararlar ve atık alt yapı inşasıyla müdahale etmek gerektiği açıktır.

Kaynaklar:

https://edition.cnn.com/2019/04/01/europe/sperm-whale-plastic-stomach-italy-scli-intl/

Plastic waste inputs from land into the ocean http://science.sciencemag.org/content/347/6223/768