Haberler
SOSYALİST GELECEK VE PLANLAMA SEMPOZYUMU 6-8 ARALIK’TA ANKARA’DA
Bilim ve Aydınlanma Akademisi tarafından düzenlenen Sosyalist Gelecek ve Planlama Sempozyumu’nun ilk duyurusu yayınlandı. 6-8 Aralık 2019 tarihlerinde Ankara’da düzenlenecek olan sempozyumda her şeyden önce içinde bulunduğumuz emperyalist düzenin kaderimiz olmadığı, yaşanan çürümenin, akılsızlığın, çevre kirliliğinin, savaş tehdidinin, etik/felsefi sorunların bir çözümü olduğu tartışılacak. ODTÜ Mezunları Derneği Vişnelik Tesisleri’nde yapılacak olan sempozyumun programı Kasım ayı başında açıklanacak.
LİSELİLERE ÇAĞRIMIZDIR: “SOSYALİST GELECEK VE BİLİM” RESİM YARIŞMASI
Bilim ve Aydınlanma Akademisi olarak liselileri resim sanatının ve yaratıcılığın gücünü kullanarak «sosyalist bir gelecekte bilimin yerini» çizmeye çağırıyoruz. Resimler için belirli bir sınırlama bulunmamaktadır: kara kalem, suluboya, yağlı boya, kolaj, baskı, dijital çizim kullanılabilir. Eserlerin en fazla 70x50 cm boyutlarında olması gerekmektedir.
Son teslim tarihi 10.11.2019 olan yarışma lise öğrencilerine açıktır ve sergilenmeye değer görülen eserler 6-8 Aralık 2019 tarihleri arasında Ankara’da yapılacak olan Sosyalist Gelecek ve Planlama Sempozyumu’nda sergilenecektir.
DEĞERLENDİRME KURULU: Olgu Ülkenciler, İrfan Ertel, Zelal Özgür Durmuş, Ömer Kocağ, Murat Turan, Mesut Eren.
ESERLERİN TESLİM ADRESİ: [Ender Özer adına] Nâzım Hikmet Kültür Merkezi Bahariye Caddesi Ali Suavi Sokak No:7 Kadıköy-İSTANBUL
Gönderilerde katılımcının adı, soyadı, doğum tarihi, devam etmekte olduğu lisenin adı, iletişim adresi, telefon numarası ve e-posta adresi yer almalıdır.
İletişim ve bilgi için e-posta: [email protected]
DERSİM BELEDİYESİ İLE BİRLİKTE DÜZENLEDİĞİMİZ KONFERANSLAR DİZİSİ BAŞLADI
Bilim ve Aydınlanma Akademisi ve Dersim Belediyesi’nin ortaklaşa düzenlediği aydınlanma seminerlerinin ilki 28 Eylül Cumartesi günü Dersim Belediyesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Prof. Dr. Erhan Nalçacı tarafından verilen “Bilim Tarihinin Neresindeyiz?” başlıklı seminere başta Munzur Üniversitesi öğrencileri olmak üzere, kent halkı tarafından yoğun bir katılımın olduğu görüldü. 12 Ekim Cumartesi gerçekleştirilen ikinci etkinlikte ise BAA üyesi Dr. Tülin Çetin ve Dr. Tuncay Doğan Dersimlilerle “Bilim Merkezleri” üzerine konuşma imkanı buldu. Bir sonraki etkinlik ise 2 Kasım tarihinde ve Dr. Akif Akalanın tarafından sunulacak.
MOSKOVA KÜTÜPHANE VE ARŞİV GEZİSİ
Bilim ve Aydınlanma Akademisi Sovyetler Birliği tarihini ve bilimini yakından değerlendirmek için 31 Ağustos-7 Eylül tarihleri arasında Moskova Kütüphane ve Arşiv Gezisi düzenledi. Toplam 15 BAA üyesinin katıldığı gezide hem Sovyet tarihi ile ilgili kaynaklara nereden ve nasıl ulaşılabileceği araştırıldı hem de bazı kurum ve kuruluşlar ziyaret edildi. Geziye dair ön değerlendirmeler soL Portal’da yer alırken MDT’nin 2020 ilk sayısında ise bu geziye ait yazılar ve araştırma sonuçları yer alacak.
MADDE, DİYALEKTİK VE TOPLUM’UN İKİNCİ CİLDİ ÇIKIYOR!
Madde, Diyalektik ve Toplum’un 2019 yılında yayımlanan ikinci cildi basılı olarak kitaplığınızdaki yerini almaya hazırlanıyor. İlk cilt gibi bez ciltli ve karton kapaklı olarak Yazılama Yayınevi tarafından basılacak. Genel dağıtıma verilmeyecek olan bu özel baskı için Bilim ve Aydınlanma Akademisi üyelerini, destekçilerini ve çalışmalarımızı takip edenleri dayanışmaya çağırıyoruz.
Önsipariş için [email protected] adresine ad-soyadı ve telefon bilgilerini içeren e-postanın 20 Kasım tarihine kadar gönderilmesi yeterli olacak.
Önsipariş talebinde bulunan destekçilerimize ödeme ve erişim bilgileri için kısa süre içinde ulaşılacak ve derginin ilk cildi Aralık 2019 içinde yayınlanacak.
İZMİR’DE BAA ETKİNLİKLERİ
Bilim ve Aydınlanma Akademisi İzmirli sağlık çalışanlarına, sağlık alanında eğitim gören öğrencilere yönelik iki haftalık bir Toplumcu Sağlık Okulu düzenliyor. Doç. Dr. İlker Belek tarafından yürütülecek olan okul kapsamında şu konular ele alınacak: Kapitalist üretim ilişkilerinde sağlık hizmetinin işlevi nedir? Sağlık hizmetleri nasıl ortaya çıktı, nasıl gelişti? Sağlık sistemlerinde reform-dönüşüm süreci ne anlama geliyor? Hastanecilik hizmetlerindeki değişim sağlık hizmetlerini nasıl etkiliyor? Sınıf-sağlık ilişkisi nasıldır?
İki ayrı oturumla tamamlanacak olan okul Nâzım Hikmet Kültür Merkezi’nde, 2 Kasım ve 9 Kasım Cumartesi günleri, 14.00-18.00 arasında yapılacak. Okula sağlık çalışanları ve sağlık alanında eğitim gören üniversite öğrencileri katılabilir.
Başvuru, bilgi ve kayıt için: [email protected].
Hakemlere Teşekkür
Madde, Diyalektik ve Toplum Dergisi'nin bugüne kadar yayımlanan ilk iki cildine (2018, 2019) bilimsel değerlendirmeleriyle katkı koyan, görüş ve önerileriyle derginin niteliğinin geliştirilmesini sağlayan hakemlere çok teşekkür ederiz.
MDT Yayın Kurulu
Ahmet Soysal, Akif Akalın, Aslıhan Çakaloğlu, Aydemir Güler, Ayhan Filazi, Bora Maviş, Burçak Özoğlu, Bülent Cengiz, Candan Badem, Cem Taylan Erden, Cihan Demirci, Çağlar Güven, Damla Baytekin, E. Zeynep Suda, Ebru Aylar, Emre Akbaş, Endam Köybaşı, Erhan Nalçacı, Ezgi Altınışık, Filiz Dadaşer Çelik, Gizem Gül, Gökhan Akbay, Gözde Kök, Gülperi Putgül Köybaşı, Hasan Erol Eroğlu, Hasan Karabıyık, Hüseyin Özel, Iraz Akış, İlhan İkeda, İlker Belek, İlker Özyıldırım, İnci Özgür İlhan, Mahinur Akkaya, Mehmet Ali Olpak, Mehmet Somel, Melin Molla, Mustafa Türkeş, Nevzat Evrim Önal, Nezhun Gören, Orhan Varol, Özgür Aydın, Ruhan Alpaydın , Sinan Sönmez, Tolga Binbay, Tonguç Rador, Ulaş Özer, Volkan Kavas, Vural Başaran, Yavuz Köroğlu, Yiğit Günay, Yiğit Özatalay, Yücel Çağlar, Zelal Özgür Durmuş, Zeynep Erk Emeksiz, Zuhal Okuyan