Bilim ve Aydınlanma Akademisi’nden Haberler

Madde, Diyalektik ve Toplum Dergisi’nin ilk cildi yayımlandı!

MDT’nin 2018 yılında yayınlanan dört sayısını bir araya getiren “Cilt 1” Yazılma Yayınları tarafından geçtiğimiz aylarda basıldı. Baştan sona yeniden tasarlanan dergi özel bir baskıyla okuruyla buluştu. Ciltli ve sert kapak olarak basılan cildin kapağında ise Ömer Koçağ tarafından bu özel baskı için yapılan bir çizim yer alıyor. Bu özel cilt 253 sayfadan oluşuyor ve İstanbul, Ankara, İzmir, Adana’da bulunan Nâzım Hikmet Kültür Merkezleri’nden temin edilebiliyor. MDT cildi ayrıca Yazılama Yayınevi’nin www.yazilama.com çevrimiçi satış sitesinden de elde edilebiliyor.


Bilim ve Aydınlanma Konferansları devam ediyor

BAA’nın düzenli etkinlikleri aylık konferanslarla devam ediyor. Ocak ayında İzmir’de yürütme kurulu üyesi Tolga Binbay’ın katılımıyla “Küba'da Beyin Araştırmaları ve Küba Sinirbilimleri Merkezi” başlıklı ve İstanbul’da Neşe Erdilek Bulut’un katılımıyla “Karanlığın Katlettiği Bir Bilim İnsanı: Necdet Bulut” başlıklı konferanslar yapıldı. Şubat ayında ise BAA ilk kez Kayseri ve Kırşehir’de konferanslar düzenledi. Yürütme Kurulu sekreteri Prof. Dr. Erhan Nalçacı’nın katılımıyla her iki şehirde “"İnsan bencil midir?" başlıklı konferanslar düzenlendi.

Mart ayının başında ise Bilim ve Aydınlanma Akademisi üyesi Dr. Ahmet Soysal’ın katılımıyla “Sağlıkta Gericileşme” başlıklı konferans İzmir Nâzım Hikmet Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Mart ayının bir diğer etkinliğinde ise Prof. Dr. Mustafa Sözen’in katımıyla Zonguldak’ta evrim kuramının neden geniş kesimlerce tartışıldığı ele alındı.

Nisan ayı konferansı kapsamında ise BAA Yürütme Kurulu üyesi ve akademisyen/yazar Nevzat Evrim Önal İstanbul’da Nâzım Hikmet Kültür Merkezi’nde “Militan Ateizmin Diyalektik Eleştirisi” başlıklı bir konuşma yaptı. BAA Yürütme Kurulu üyesi Zelal Özgür Durmuş ise Bilim ve Aydınlanma Konferansları kapsamında Nisan ayında İstanbul'da üniversite öğrencileri ile buluştu: Evrim teorisi ne Anlatır?

Öte yandan BAA İstanbul’da Bilim Santrali işbirliği ile “Küba'da Bilimin Öncülüğü” başlıklı bir etkinlik düzenledi. Etkinlikte MDT adına “Devrimin 60. Yılında Küba'da Bilim” sunumunun yanısıra Dr. Akif Akalın’ın sunumuyla “Küba'da Sağlık Sistemi ve Tıp Eğitimi” ve Nahide Özkan’ın sunumuyla “Küba Biyoteknolojisinin Tarihi” yer aldı.

[Aylık BAA Konferansları]

BAA sitesi yenilendi

Bir süredir hazırlıklarını yürüttüğümüz BAA sitesi yenilendi. Çalışmalarımıza, raporlarımıza ve açıklamalarımıza artık daha kolay ulaşabilirsiniz. Yeni sitemizde ayrıca güncel bilim haberleri de yer alıyor. Hemen her gün yenilenen içeriğiyle bilim haberlerine bilim ve aydınlanma mücadelesi perspektifiyle bakıyoruz.

Etkinliklerimiz ve tabii ki Madde, Diyalektik ve Toplum dergimiz de yeni tasarımıyla sitede yerini aldı.

Sağlık Okuryazarlığı Uzaktan Eğitim Programı Başladı

Bilim ve Aydınlanma Akademisi Toplum Sağlığını Geliştirme ve Koruma Bilim Alanı Ocak ayında çevrimiçi yürüyecek bir eğitim programı başlattı. Sağlıkla ilgili analitik ve bütüncül okuryazarlığı geliştirmeyi amaçlayan programın yürütücüsü Akif Akalın. Danışmanları ise Akif Akalın, Ahmet Soysal, Ebru Basa, İlker Belek, Nevin Eracar, Zuhal Okuyan. Akademi üyelerinin danışmanlığında yürütülecek eğitim programı, Şubat – Haziran 2019 arasında, 16 hafta olarak planlandı. Eğitim materyallerine ise internet üzerinden (Google Drive) ulaşılıyor, sunum ve tartışmalar e-posta aracılığıyla yapılıyor. Eğitim tamamlandığında ise Bilim ve Aydınlanma Akademisi tarafından katılımcılara Sağlık Okuryazarlığı Sertifikası verilecek.

Eğitim konuları arasında “Hastalık kavramının evrimi, Sosyal yapı, stres ve sağlık, Erken yaşam, Yaşam seyri, sosyal gradyan ve sağlık, Gıda politik bir meseledir, Ulaşım ve sağlık, Sağlık ve emek piyasası, Mahalleler, konutlar ve sağlık, Sağlık ve işyerlerindeki psikososyal ortam, Kişisel sağlık davranışlarında sosyal kalıplanma: Sigara içme durumu, Yoksulluk, toplumsal dışlanma ve azınlıklar” yer alıyor.

BAA 2019 Yaz Okulu Teması Belli Oldu

Bilim ve Aydınlanma Akademisi’nin her yıl düzenlediği yaz okullarının 2019 teması “19. Yüzyılda Bilim ve Felsefe” olarak belirlendi. Fredercich Engels’in özellikle “Doğanın Diyalektiği” yapıtı kapsamında düzenlenecek olan yaz okulu Ağustos ayı içerinde yapılacak. Okulun ayrıntılı programı ve kayıt seçenekleri Mayıs ayı sonunda açıklanacak.

Bir de Yeni Veriler Işığında Diyalektik Materyalizm kitabı yeni baskı için güncelleniyor.